perjantai 3. syyskuuta 2010

Sieni-sipulipiirakka

Sienisato on nyt parhaimmillaan ja mikä onkaan herkullisempaa syksyn koleina iltoina kun lämmin sieni-sipulipiirakka!

Sieni-sipulipiirakka:
  • 800 g isoja valmiiksi kaulittuja voi-tai lehtitaikinalevyjä
  • 200 g lehti-tai voitaikinaa (lehtikuvioita varten)
  • kananmunaa voiteluun
  • erivärisiä tomuvärejä (keltainen, vihreä, punainen)

Täyte:

  • 400 g sieniä pieneksi pilkottuna
  • 3 isoa sipulia pieneksi pilkottuna
  • voita paistoon
  • suolaa
  • pippuria
  • tuoretta timjamia
  • 150 g ranskankermaa

Ota taikinalevyt sulamaan.
Kuullota pilkotut sipulit voissa miedolla lämmöllä niin pitkään että ne ovat kunnolla pehmentyneet.

Lisää pilkotut sienet ja paista niin kauan että nesteet haihtuvat pannulta.
Lisää seokseen timjamia, suolaa, pippuria ja ranskankerma. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Nosta pannu levyltä.

Levitä täyte toisen taikinalevyn päälle ja

nosta toinen taikinalevy kanneksi.

Painele pallopäisellä marsipaanityövälineellä kansi kiinni pohjaan. Myös simpukan-mallisella marsipaanityövälineellä saat kauniin reunan!

Pistele pinnalle haarukalla reikiä, jotta höyry pääsee piirakan sisältä uloa paiston aikana.


Leikkaa taikinalevyistä lehtikuvioita esim. vaahteranlehtimuotilla ja tomuta niihin isolla pensselillä eri värisiä tomuvärejä syksyn sävyin.


Kiinnitä lehtikuviot piirakan päälle veden avulla. Voitele piirakka kananmunalla ja paista
uunissa 200 asteessa 20-25min.

7 kommenttia:

  1. Voi miten hauska idea toi tomuvärien käyttö, ei aina itellä sytytä mihin kaikkeen niitäkin voi käyttää. Ei kun piirakan tekoon. Meillä on sieniäkin tullut kerättyä vähän liiaksikin asti.

    VastaaPoista
  2. Vaikuttaa tosi herkulliselta. Ja kauniskin. :)

    VastaaPoista
  3. Ihana :) Nyt tiedän mihin saa laitettua ensimmäisen herkkutattisatsin.

    VastaaPoista
  4. Meillä tehtiin tätä pienin muutoksin, lisäsin meinaan täytteeseen jauhelihaa ja valkosipulia. Aivan upea toi koristeluidea, näihin suolasiin juttuihin ei tule yleensä niin paljon tehtyä koristeluja, mutta tämä kruunasi juhlapöydän kun käytimme vielä syksyisiä lehtiä muutenkin pöydän koristelussa.

    VastaaPoista
  5. Voiskohan tuon ranskankerman korvata jollain kevyemmällä, esim. kermaviilillä?

    VastaaPoista