maanantai 14. huhtikuuta 2014

Pursotettu narsissi


Kauniit narsissit syntyvät nopeasti ja melko helposti Royal icing-massasta. Näillä voi koristella niin kakut kuin muutkin leivonnaiset keväisiin juhliin.

Tarvitset pursotuksia varten:

* royal icing-massaa (alla ohje)
* tylla 1 tai 2
* pursotinpusseja
* narsissi kaavatarra

Royal Icing

450g tomusokeria
75ml vettä
pari tippaa Wiltonin sitruunankeltaista pastaväriä

Varmista ennen massan tekoa, että kaikki työvälineet ovat rasvattomia!

Mittaa tarkasti ainesosat. Laita aineet yleiskoneen kulhoon ja aloita vatkaaminen ensin varovasti muutama kierros (tomusokeri pöllyää) ja valitse sitten keskinopeus. Anna seoksen vatkaantua 7-9 minuuttia. Tuona aikana massa muuttuu vitivalkoiseksi ja ilmavaksi.
Tärkeintä royal icing:n teossa on aineiden tarkka mittaus ja vatkausaika. Jos haluat värjätä royal icingia, tee se pastavärein valmiiseen massaan. Ne eivät löysennä massaa. Suojaa massa heti hyvin sillä se kuivuu todella nopeasti.
Tällä ohjeella tulee ns. normaali royal icing-seos, jolla voi pursottaa erilaisia kukkia, lehtiä jne..
Royal icing säilyy jääkaapissa, ilmatiiviissä rasiassa kaksi viikkoa. Kun haluat käyttää sitä uudelleen, riittää kun esim. palettiveitsellä vatkaan massaa rivakasti muutamia kertoja. Massaa voi myös pakastaa. Se säilyy pakkasessa noin 3 kk. Massa pitää sulattaa huoneenlämmössä hiljalleen ja sitten taas vatkata lastalla tai palettiveitsellä ja se on käyttökunnossa.
Laita royal icing-massaa pursotuspusseihin, joissa on tyllat 104, 3 sekä 1 tai 2:nen. Eli kolmeen eri pursotinpussiin. Eniten tarvitset tylla 104 pussia, joten tee siitä suurin. Älä kuitenkaan täytä liikaa sillä mitä pienempi pussi on, se paremmin se "istuu" käteen ja pursottaminen helpottuu.
Aseta myös narsissi kaavatarra kukkanaulan pintaan ja sen päälle liimaa askarteluliimalla kevyesti yksi leivinpaperineliö. Kaavatarran ääriviivat näkyvät selkeästi leivinpaperineliön läpi, tämä helpottaa pursottamista.
 Aloita tylla 104 pussilla. Pursotinpussin tulee olla klo 3 kohdalla 45 asteen kulmassa. Aseta tyllan paksumpi pää kaavatarrat keskustaan, paina tasaisesti samalla liikuttaen tyllaa viivan mukaisesti kohti tarran ulkoreunaa. Pyöritä myös kukkanaulaa tasaisen hitaasti. Kun tyllan kärki saavuttaa tarran ulkoreunan, liikuta tyllaa toista viivaa pitkin takaisin kohti keskustaa. Lopeta pursotinpussin painaminen ja nosta tylla irti kuviosta. Näin on ensimmäinen terälehti syntynyt.
Pursota samalla tavalla kaikki kuusi terälehteä. Muista tasainen pursotuspussin puristus- Nosta tylla irti kuviosta jokaisen terälehden jälkeen.


Kostuta sormet veteen ja nipistä jokainen terälehti kevyesti. Royal icing ei tartu sormiin eikä rikkoonnu, kun sormesi ovat kosteat. Tee tämä heti pursotuksen jälkeen ennenkuin royal icing ehtii kuivua.


Ota pursotinpussi, jossa on tylla 3. Aloita torvimaisen keskustan teko pienellä ympyrällä, joka kasvaa vähän kerros kerrokselta. Purista pussia tasaisesti. Torvimaisen keskustan korkeus on noin 1cm.

Ota sen jälkeen pursotinpussi, jossa on tylla 1 tai 2 ja pursota pienen pientä siksak kuviota torvimaisen keskustan yläreunaan kukkanaulaa pyörittäen. Tämän vaiheen voi jättää myös väliin.

Anna kukan kuivua kunnolla ennen paperista irroittamista. Valmiit koristeet säilyvät huoneenlämmössä, pölyltä suojattuna muutamia viikkoja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti