Raikas gluteeniton ja laktoositon mansikkapiirakka juhannuksen herkuksi


Tämä ohje on bongattu valtameren tuolta puolen, joten mitat ovat cup-mittoja. Meiltä löytyykin kätevät kuppimitat, joilla helpotat mittaamista. Aina voit tietysti kääntää mitat deseiksi. 1 cup= n.2,5d
Raikas mansikkapiirakka on gluteeniton ja laktoositon, joten se soveltuu moneen kahvipöytään tarjolle. Tällä peruspohjaohjeella voit tehdä montaa eri piirakkaa, muutat vain täytteitä.

Gluteeniton piirakkapohja

4rkl sulatettua voita (laktoositon)
2 rkl hunajaa
1 1/2 cup mantelijauhoa
1/2 tl suolaa
1tl kanelia

Sekoita kaikki ainekset keskenään sekaisin murumaiseksi seokseksi. Painele noin 22cm vuoan pohjalle ja reunoille. Paista 175 asteessa noin 12-16 minuuttia. Pohja on kypsä kun se on kauniin ruskea. Et tarvitse mitään paistokuulia, taikina pysyy muodossaan. Anna pohjan jäähtyä ennen täyttöä.


Mansikkatäyte

1 sitruunan mehu
1/2 cup pieniä, tuoreita mansikan paloja
1/2 cup hunajaa
4 liivatelehteä
n.1 litra tuoreita mansikoita

koristeluun 
1,5dl vispikermaa (laktoositon)
 3rkl sokeria

Laita pieneen kattilaan sitruunamehu ja (1/2 cup) mansikan palaset. Keittele niitä miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Lisää hunaja ja keitä lisää 3 minuutin ajan. Nosta kattila liedeltä, lisää pehmenneet liivatelehdet ja vatkaa seos tasaiseksi niin että mansikat ovat täysin hajonneet. Seos on paksuhkoa mansikkamelban tapaista. Anna seoksen seistä huoneenlämmössä noin 10 minuuttia.
Levitä noin litra tuoreita mansikoita täysin jäähtyneelle pohjalle. Sivele sitten sudin avulla mansikkamelba niiden päälle. Sutia käyttämällä saat kiillon jokaiseen mansikkaan. Laita piirakka jääkaappiin vähintään 3:ksi tunniksi.
Vatkaa kerma vaahdoksi sokerin kera ja pursota kermavaahtoreuna piirakan ympärille.



Kommentit