Munkit, perusohje

Jos joulun perinneherkkuihin kuuluvat joulutortut, niin vappuun kuuluvat munkit. Tässä perusohje, jota voit tuunata lisäämällä taikinaan erilaisia mausteita tai tuunata näistä esim. berliininmunkkeja.

Taikina:
  • ½ l sinistä maitoa
  • vajaa 50 g tuoretta hiivaa
  • hyppysellinen suolaa
  • 1 kananmuna
  • 2 dl sokeria
  • vehnäjauhoja
  • 200 g voita sulatettuna
  • kardemummaa oman maun mukaan
Paistoon:
  • rypsiöljyä
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää muna, suola, sokeri ja kardemumma. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa hyvin taikinaa. Lisää sulatettu voi loppuvaiheessa ja alusta taikinaa hyvin.

Taikina saa jäädä normaalia pullataikinaa hieman löysemmäksi, että munkeista tulee pehmeitä. Emme anna tarkkaa määrää jauhoille mutta 8-10 dl on lähellä sopivaa, määrä riippuu niin jauhojen laadusta ja sormituntuma kertoo milloin jauhoja on tarpeeksi.

Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa leivinliinan alla noin 20 minuuttia, mikroaaltouuni on sopivan vedoton paikka. Vaivaa taikina jauhotetulla alustalla. Pyöritä taikinasta pieniä palloja, tee reikä keskelle ja muotoile kauniiksi munkeiksi. Kohota munkit vielä liinalla peitettynä.

Paista munkit öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Pyöritä munkit sokerissa ja nauti heti lämpöisinä maitolasillisen kera.
Muista olla varovainen kuuman öljyn kanssa!

Vinkki! Lisää taikinaan sitruunan tai appelsiinin kuorta raastettuna, saat ihanan makusäväyksen!

Kommentit

  1. Pari kommenttia: Miksi "vajaa 50g hiivaa" - kyllä taikinaan voi laittaa ihan sen koko hiivapaketin ;) "Hyppysellinen suolaa" on mielestäni liian vähän. Itse laitan 2 tl ja sen melkein vaatii, että lopputulos on ei ole pliisu, varsinkin kun munkit vielä sokeroidaan. 200 g voita on munkkitaikinaan aika paljon.. 150 g riittää ja myös öljy toimii taikinassa. Voilla toki saa paremman maun :)

    VastaaPoista
  2. Hei Anonyymi!

    Taikinaan voi toki laittaa koko paketin hiivaa mutta jos kohottaa hieman kauemmin niin vähemmälläkin määrällä selviää. Eikä tule niin ähky olo, monella runsas hiivan "syönti" turvottaa.
    Suolaakin voi toki laittaa maun mukaan mutta meistä sitä ei paljoa vaadita ja voilla tulee tosiaan hyvät munkit. Jos haluaa keventää niin ilman muuta voi laittaa vähemmän mutta kerran vuodessa kunnon munkit maistuu :)
    Hauskaa Vappua!

    VastaaPoista
  3. Hei,
    Onko kuvassa reseptillä tuleva määrä munkkeja eli 20 normikokoista? Teen isommalle porukalle, niin mietin monikertaisesti resepti tarvii tehdä.

    VastaaPoista
  4. Eikös perinteisesti munkkiohjeissa vähennetä rasvanmäärää? Se ainoa ero ns. tavalliseen pullataikinaan. Ainakin mihin itse olen törmännyt, niin se on puolet tuosta 75-100 g. Joissakin ohjeissa on myös 2 kananmunaa.

    VastaaPoista
  5. Mitä enempi taikinassa on rasvaa, sitä enempi se imee paistorasvaa itseensä. Näin meille aikoinaan opetettiin leipurilinjalla.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti