Macarons-leivokset


Macaronsit ovat pieniä pyöreitä ja rapeita marenkileivoksia, joiden välissä voi olla erilaisia täytteitä. Nykyään tunnettu macaron-leivos on syntynyt 1900-luvun alussa Ranskassa.
Näitä suussa sulavia suupaloja on haastellista tehdä ja reseptejäkin on useita erilaisia. Itse olen macarons-leivokset tehnyt perin yksinkertaisella ohjeella, jossa ei sokerilämpömittaria tarvita ja lopputulokseen sekä maun että ulkonäön suhteen olen olut melko tyytyväinen.

Macarons-leivokset 
n.20-30kpl

100g mantelijauhetta
3dl tomusokeria
2 kananmunanvalkuaista
1rkl sokeria
(pastaväriä)

täytteiksi soveltuu mm.
lime- tai lemon curd
eri marmeladit (tasaiset)
nutella

Sekoita mantelijauhe ja noin puolet tomusokerista keskenään. Vaahdota sähkövatkaimella valkuaisia hetki, lisää sokeri ja jatka vaahdottamista kunnes vaahto on kovaa. Lisää loppu tomusokeri hiljalleen ja vatkaa vain sen verran, että massa on kiiltävää. Sekoita joukkoon manteli-tomusokeriseos ja kääntele tasaiseksi. Massan tulee olla löysähköä. Jos massa on paksua, jatka sekoittamista. Se löysentää massaa.
Värjää massa halutessasi pastaväreillä.

Kaada massa kertakäyttöiseen pursotinpussiin ja pursota sen avulla noin 2e:n kokoisia nokareita leivinpaperille. Nokareet tasoittuvat samantien eli mitään huippuja ei leivoksen pintaan tulisi jäädä. Anna leivosten jähmettyä huoneenlämmössä noin 30 minuuttia ennen paistoa.
Paista 150 asteessa noin 10-15 minuuttia. Älä anna kuorien ruskistua.
Jäähdytä kuoret ennen varovaista irrotusta.

Sivele tai pursota täytettä toiselle leivoksen puolikkaalle ja laita sitten toinen päälle. Voit myös valmistaa kuoret ajoissa, pakastaa ne ja täyttää sitten juhlapäivänä.

Kommentit

 1. Voi myös pakastaa täytteineen niin pääsee vieläkin helpommalla. Sulavat todella nopeasti syöntikuntoon.

  VastaaPoista
 2. Jopas on ihmeelliset ainesuhteet reseptissä. Miksi osa tomuosokerista lisätään erikseen? Miksi kaikkia tomusokeria ei sekoiteta ensin mantelijauheen kanssa?
  ...Liinu

  VastaaPoista
 3. Macaronsit voi tosiaan pakastaa täytteineenkin. Täytteistä hiukan riippuen vaarana on kuorien pehmeneminen sulattaessa. Makuun tuo ei vaikuta, ainoastaan kuorien rapeuteen.

  Macarons ohjeita on monia ja itse olen leiponut tällä, aina onnistuen. Luultavasti tomusokerin voi lisätä kaiken kerrallaan, mutta näin valkuaisvaahto ei ole liian raskas ja massasta tulee riittävän kuohkea.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti