torstai 20. huhtikuuta 2017

Rapeat rosetit ja tippaleivät


Rosetit n. 40kpl

2 kananmunaa
½ dl sokeria
1tl vaniljasokeria
1½ dl kuohukermaa
1½ - 2 dl vehnäjauhoja
½ tl sitruunan raastettua kuorta

paistamiseen:
n. ½ l rypsiöljyä

koristeluun:
makutomusokeria

Vatkaa kananmunien rakenne rikki haarukalla. Lisää joukkoon maito, sekoita ja lisää kaikki kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi. Taikina on hyvin lettutaikina-tyyppistä.

Laita öljy kuumenemaan pieneen kattilaan. Öljyä ei kauan paljon tarvitse olla, mutta kattilan pohjalla kuitenkin reilu 5 cm. Kuumenna öljy n.170 asteiseksi. Mittari auttaa tässä tai sitten voit kokeilla pienellä taikinatipalla öljyn valmiutta. Kun taikinapala kelluu ja öljy alkaa kiehua palan ympärillä, on öljy sopivan lämmintä. Muista varata tukahduttamisväline lähistölle, kattilan kansi tai sammutuspeitto.

Laita rosettirautaan se kuvio, jollaisia rosetteja haluat tehdä. Upota rauta kuumaan öljyyn hetkeksi. Nosta ylös ja anna ylimääräisen öljyn valua kuviosta pois. Kasta sen jälkeen raudan kuvio taikinassa, MUTTA älä kasta kuin noin 1cm verran. Eli koko kuvio ei saa peittyä taikinaan, ainoastaan kuvion alareuna. Jos koko kuvio peittyy taikinaan, et saa kypsää rosettia raudasta ehjänä irti.
Laita sitten rauta öljyyn. Taikina alkaa kypsyä saman tien ja rosetti on valmis hetkessä.

Irroita kypsä rosetti talouspaperin päällä. Jatka rosettien valmistamista. Ne valmistuvat todella nopeasti. Kun rosetit ovat hiukan jäähtyneet, koristele ne makutomusokerilla ja näin saat niihin vielä ihan uuden makuelämyksen.

Voit tehdä taikinasta myös tippaleipiä. Minusta lopputaikinaa oli vaikea saada tarttumaan rautaan ja päätinkin kaataa lopun pursotinpussiin. Leikkasin pussiin suuhun pienen aukon ja pursottelin pienehköjä kekoja suoraan kuumaan öljyyn. Niitä sai kypsyttää hiukan rosetteja kauemmin. Hyvin ne pitivät muotonsa ilman mitään metallirenkaita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti