Vadelma-boysenmarja juustokakku
Pohja
225g huoneenlämpöistä voita
1,75dl ruokosokeria
2 keltuaista
4,5dl vehnäjauhoja
2tl vaniljauute
0,5tl suolaa
Täyte
1 prk mascarpone juusto
250g pakaste vadelmia
250g pakaste boysenmarjoja
1rkl makutomusokeria
Kinuski
2dl kermaa
1,5dl ruokosokeria/ fariinisokeria
2rkl vehnäjauhoja
50g voita
2tl vaniljauute
0,5tl suolaa
Lisäksi tarvitset vuoan ja paistokuulia tai vaikka
kuivattuja herneitä pohjan päälle paiston ajaksi.
Aloita keittämällä marjat kattilassa noin viiden minuutin
ajan. Soseuta sileäksi ja anna jäähtyä.
Pohja:
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuaiset
yksitellen ja vatkaa. Lisää vaniljauute. Sekoita jauhoihin suola ja lisää jauhot
voivaahtoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää viimeiseksi vadelmarouhe ja painele
vuokaan.
Laita pohjan päälle leivinpaperi ja paistokuulat tai esim
kuivatut herneet painoksi. Paista pohjaa 200 asteessa noin 12 minuuttia. Poista
herneet ja paista vielä hetki kunnes pohja näyttää kuivalta. Anna jäähtyä
kunnolla.
Täyte:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Purista
marjasose siivilän läpi poistaaksesi siemenet. Sekoita mascarpone ja marjasose,
säästä noin 0,5dl marjasosetta liivatteelle.
Kuumenna säästetty marjasose ja sekoita siihen hyvin puristetut
liivatteet. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Maista täytettä ja lisää sokeria
tarvittaessa. Muista että kinuski ja pohja ovat makeita joten täyte kannattaa
jättää raikkaaksi ja hieman kirpeäksi. Kun liivate on jäähtynyt sekoita se
juustoseokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada täyte pohjan päälle
ja aseta jääkaappiin pariksi tunniksi. Kun aloitat kinuskin tekemisen siirrä
kakku pakkaseen.
Kinuski:
Sekoita kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta kunnes seos
sakenee selvästi. Poista lämmöltä ja kaada toiseen astiaan. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja kaada kakun päälle. Siirrä takaisin
jääkaappiin ja anna jähmettyä. Kun kakku on jääkaapissa sitä ei kannata
säilyttää laatikossa tai muuten tiiviisti pakattuna sillä kinuski kerää nestettä ja muuttuu
nestemäiseksi. Koristele kakku haluamallasi tavalla ja nauti. Itse käytin
koristeluun marjoja, sitruunamelissaa, kermapursotusta, syötäviä orvokkeja ja
syötäviä koristeita, kinuskikaramellejä ja syötävää lehtikultaa.
Mikäli
haluat tehdä kakun vaikka normaaliin 26cm reunavuokaan puolita pohjan ohje ja
tuplaa täytteen ohjen niin saat kauniin korkean juustokakun
Kommentit
Lähetä kommentti