Saaristolaisleipä juhannuspöytään


Saaristolaisleipä

2,5dl piimää
25g hiivaa
1tl suolaa
0,25dl siirappia
0,5dl spelttijauhoja
0,5dl vehnälesettä
0,5dl mallas
1dl ruisjauhoja
n. 2 -2,5 dl vehnäjauhoja

Voita vuoan voiteluun

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi välillä sekoittaen. Murenna hiiva piimän joukkoon ja lisää siirappi sekä suola. Sekoita taikinaan kaikki muut ainekset paitsi vehnäjauho. Lisää vehnäjauhoa hieman kerrallaan kunnes taikina ei ole vetistä mutta ei vielä irtoile kulhon reunoilta. Anna taikinan levätä 15-30min kulhossa liinan alla. Voitele vuoka sulatetulla voilla pensselin avulla. Kaada taikina vuokaan ja anna nousta liinan alla 1,5-2 tuntia. 

Paista leipää 175 asteessa noin 1,5 tuntia.

Mikäli haluat leivästä makeamman, voit kumota leivän vielä lämpöisenä ja sivellä siirappia pintaan.Leipää kannattaa säilyttää jääkaapissa ja on parhaillaan parin päivän kylmässä levon jälkeen. Leivän voi myös hyvin pakastaa. 


Kommentit