Syyskuun tunnelmallisen tummina iltoina voi kutsua lähimmät ystävät rapujuhliin. Rapujuhlissa tarjotaan luonnollisesti rapuja, mutta kannattaa ottaa huomioon myös vieraat, jotka eivät ravuista niin välitä. Heille voi tarjota tonnikalapiirakkaa tai lohivoileipäkakkua. Ja jos kala ei maistu, tarjolle voi laittaa muitakin versioita suolaisista piirakoista ja voileipäkakuista.
Tonnikala-fetapiirakka
pohja:
100g voita
3,5dl vehnäjauhoja
0,5dl juustoraastetta
2-3 rkl kylmää vettä
ripaus suolaa
täyte:
1prk tonnikalaa
100g fetaa
ruohosipulia tai tilliä
2 kananmunaa
2dl ruokakermaa
mustapippuria, suolaa
1,5dl juustoraastetta
paprikasta voi ottaa rapu-muotilla rapukoristeet piirakan päälle.
Nypi huoneenlämpöinen voi ja jauhot sekä juustoraaste murusiksi. Lisää kylmä vesi ja vaivaa taikina palloksi. Painele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Irtopohjavuoat sopivat piirakkavuoiksi hyvin.
Kaada taikinan päälle valutettu tonnikala, fetakuutiot sekä yrtit. Sekoita kananmunat, kerma, juustoraaste ja mausteet kulhossa. Kaada seos sitten tonnikala-fetan päälle. Koristele lopuksi paprika-ravuilla, jotka on tehty piparimuotin avulla.
Paista 200 asteessa noin 25-30 minuuttia. Alenna lämpöä mikäli pinta alkaa liikaa ruskistumaan.
Verkkokaupasta ja myymälöistämme löydät vielä ison valikoiman juhla- ja kattaustarvikkeita rapujuhliisi.
Lohivoileipäkakku 10-12 henkilölle
n.12 viipaletta ruisvuokaleipää
n.10 viipaletta grahampaahtoleipää
kala- tai kasvislientä
lohitäyte:
n.600g savulohta
1prl (150g) ranskankermaa
suolaa, pippuria
tilliä
kurkkutäyte:
1,5 isoa kurkkua (raasteena noin 2,5dl)
1 prk (150g) ranskankermaa
kuorrutus:
n. 450g tuorejuustoa
kylmäsavulohta
tilliä, sitruunaa
Valmista täytteet. Raasta kurkku ja laita se valumaan siivilään, jotta saat ylimääräiset nesteet pois.
Sekoita savulohi ja raskankerma mausteineen toisessa kulhossa. Ota tarkasti mahdolliset ruodot pois.
Levitä 6 ruisleipäviipaletta alustalle vierekkäin, neliön muotoon kelmun päälle. Kostuta kala- tai kasvisliemellä. Levitä siihen ensimmäinen lohikerros, puolet koko määrästä. Laita paahtoleipäviipaleet, kostuta hiukan ja laita kurkkutäyte. Laita taas ruislepäviipaleet ja loput lohitäytteestä. Laita lopuksi paahtoleipäviipaleet taas ja kääri komeus kelmuun. Anna maustua jääkaapissa yön yli.
Ota voileipäkakku kelmusta ja aseta tarjoilualustalle. Levitä pintaan tuorejuusto tasaisesti ja koristele lohiruusuilla, sitruunaviipaleilla, tilillä ja paprikarapu-koristeella. Tai käytä valmista puista rapu-koristetta.
Jälkiruoaksi tarjoile kahvin kanssa sitruunaista kahvikakkua tai vadelmamousseleivoksia.
Rapu-keksit on tehty murotaikinasta ja koristeltu royal icingilla.
Vadelmamousse -leivokset
kääretorttupohja
4 kananmunaa
1,5dl sokeria
1dl perunajauhoja
3/4dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Kääntele joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle neliövuoan sisään ja paista 225 asteessa noin 7-9 minuuttia. Neliövuoka kannattaa asettaa noin puolen pellin kokoiseksi ja voidella alareunastaan.
Anna levyn hiukan jäähtyä ennen kuin poistat neliövuoan. Irroita jäähtyneestä levystä uunissa ollut leivinpaperi. Aseta neliövuoka tarjoilualustalle ja sen reunoilla reunakalvo. Laita kääretorttupohja vuoan sisään.
täyte:
4dl vispikermaa
1 rsa vadelmahyydykejauhetta
kiille:
n.400 g kotimaisia vadelmia
n.2dl hyytelösokeria valmiina
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita hyydykejauhe 1dl:n vettä ja kaada seos kermavaahtoon. Levitä mousse kääretorttupohjan päälle ja tasoita. Laita jääkaappiin hyytymään noin tunniksi.
Levitä moussen pintaan tuoreet vadelmat. Valmista hyytelösokeri paketin ohjeen mukaan. Anna sen jäähtyä hetken verran ennenkuin varovasti kaadat sen vadelmien päälle. Mikäli kaadat hyytelösokerin liian kuumana vadelmien ja moussen päälle, mousse alkaa sulamaan ja kiilteestä ei tule kaunis.
Anna hyytyä mielellään yön yli.
Poista kakku neliövuoasta ja irrota reunakalvo. Leikkaa paloiksi ja tarjoile.
Kommentit
Lähetä kommentti