Royal Icing vs pikeeri

 

Monikäyttöiset royal icing ja pikeeri soveltuvat niin koristeiden pursotteluun kuin pikkuleipien sekä kakkujen koristeluun.

Royal icing ja pikeeri ovat periaatteessa sama asia, mutta pikeerissä käytetään tuoreita kananmunia kun taas royal icingissa käytetään marenkijauhetta (joka sisältää myös kananmunaa).

Suurimmat erot massojen välillä löytyy uudelleen käytöstä ja säilytyksestä. Myös ainesosien määrissä on eroja, royal icing:ssa on aina samat määrät aineita mutta pikeerin ohjeessa tomusokerin määrä on joka kerta eri riippuen kananmunan koosta.

Varmista ennen massojen tekoa, että kaikki työvälineet ovat rasvattomia!

Royal Icing                                          

450g tomusokeria                          

30g Wiltonin marenkijauhetta                             

75ml vettä           

Mittaa tarkasti ainesosat. Laita aineet yleiskoneen kulhoon ja aloita vatkaaminen ensin varovasti muutama kierros (tomusokeri pöllyää) ja valitse sitten keskinopeus. Anna seoksen vatkaantua 7-9 minuuttia. Tuona aikana massa muuttuu vitivalkoiseksi ja ilmavaksi.

Tärkeintä royal icing:n teossa on aineiden tarkka mittaus ja vatkausaika. Jos haluat värjätä royal icingia, tee se pastavärein valmiiseen massaan. Ne eivät löysennä massaa.

Tällä ohjeella tulee ns. normaali royal icing-seos, jolla voi pursottaa ruusuja, lehtiä jne. Jos haluat kuorruttaa sillä pikkuleipiä, lisää valmiiseen massaan muutama tippa kerrallaan vettä kunnes seos on haluamasi paksuista.

Royal icing säilyy jääkaapissa, ilmatiiviissä rasiassa kaksi viikkoa. Kun haluat käyttää sitä uudelleen, riittää kun esim. palettiveitsellä vatkaan massaa rivakasti muutamia kertoja. Massaa voi myös pakastaa. Se säilyy pakkasessa noin 3 kk. Massa pitää sulattaa huoneenlämmössä hiljalleen ja sitten taas vatkata lastalla tai palettiveitsellä ja se on käyttökunnossa.

Pikeeri

1 kananmunan valkuainen

noin 4 dl tomusokeria

pari tippaa sitruunamehua

Laita yleiskoneen kulhoon 1 kananmunan valkuainen ja muutama desi tomusokeria. Vatkaa seosta muutama minuuttia. Lisää sitten sitruunamehu ja tomusokeria vähitellen  kunnes seos on valkoista ja ilmavaa. Tomusokerin määrä vaihtelee kananmunan valkuaisen koosta riippuen. Vatkausaika pikeerinkin teossa on useita minuutteja. Värjää myös pikeeri vasta valmiina pastaväreillä.

Pikeeri säilyy jääkaapissa, ilmatiiviissä rasiassa muutamia päiviä.

VINKKI! Voit käyttää molempiin makutomusokereita tai makuaromeita, kunhan et käytä mitään öljypohjaisia aromeja 

Kommentit