Monikäyttöiset royal icing ja
pikeeri soveltuvat niin koristeiden pursotteluun kuin pikkuleipien sekä
kakkujen koristeluun.
Royal icing ja pikeeri ovat
periaatteessa sama asia, mutta pikeerissä käytetään tuoreita kananmunia kun
taas royal icingissa käytetään marenkijauhetta (joka sisältää myös kananmunaa).
Suurimmat erot massojen välillä
löytyy uudelleen käytöstä ja säilytyksestä. Myös ainesosien määrissä on eroja, royal
icing:ssa on aina samat määrät aineita mutta pikeerin ohjeessa tomusokerin
määrä on joka kerta eri riippuen kananmunan koosta.
Varmista
ennen massojen tekoa, että kaikki työvälineet ovat rasvattomia!
Royal
Icing
450g tomusokeria
75ml vettä
Mittaa tarkasti ainesosat. Laita
aineet yleiskoneen kulhoon ja aloita vatkaaminen ensin varovasti muutama
kierros (tomusokeri pöllyää) ja valitse sitten keskinopeus. Anna seoksen
vatkaantua 7-9 minuuttia. Tuona aikana massa muuttuu vitivalkoiseksi ja ilmavaksi.
Tärkeintä royal icing:n teossa on
aineiden tarkka mittaus ja vatkausaika. Jos haluat värjätä royal icingia, tee
se pastavärein valmiiseen massaan. Ne eivät löysennä massaa.
Tällä ohjeella tulee ns. normaali
royal icing-seos, jolla voi pursottaa ruusuja, lehtiä jne. Jos haluat
kuorruttaa sillä pikkuleipiä, lisää valmiiseen massaan muutama tippa kerrallaan
vettä kunnes seos on haluamasi paksuista.
Royal icing säilyy jääkaapissa,
ilmatiiviissä rasiassa kaksi viikkoa. Kun haluat käyttää sitä uudelleen, riittää
kun esim. palettiveitsellä vatkaan massaa rivakasti muutamia kertoja. Massaa
voi myös pakastaa. Se säilyy pakkasessa noin 3 kk. Massa pitää sulattaa
huoneenlämmössä hiljalleen ja sitten taas vatkata lastalla tai palettiveitsellä
ja se on käyttökunnossa.
Pikeeri
1 kananmunan valkuainen
noin 4 dl tomusokeria
pari tippaa sitruunamehua
Laita yleiskoneen kulhoon 1
kananmunan valkuainen ja muutama desi tomusokeria. Vatkaa seosta muutama
minuuttia. Lisää sitten sitruunamehu ja tomusokeria vähitellen kunnes seos on valkoista ja ilmavaa. Tomusokerin
määrä vaihtelee kananmunan valkuaisen koosta riippuen. Vatkausaika pikeerinkin
teossa on useita minuutteja. Värjää myös pikeeri vasta valmiina pastaväreillä.
Pikeeri säilyy jääkaapissa, ilmatiiviissä rasiassa muutamia päiviä.
VINKKI! Voit
käyttää molempiin makutomusokereita tai makuaromeita, kunhan et käytä mitään
öljypohjaisia aromeja
Kommentit
Lähetä kommentti