Rosetit kuuluvat vappuun


 Rosetit ovat vapun perinteisiä herkkuja, jotka jo meinasivat jäädä unholaan rosettirautojen saantiongelmien vuoksi. Nyt kuitenkin rautoja on taas meillä saatavilla ja niin on reseptiä rosetteihinkin.

Muutama tärkeä juttu on pidettävä mielessä rosettien kanssa:

* kuuman öljyn kanssa on toimittava varovaisesti ja sammutusvälineet on oltava lähellä
* rosettiraudan tulee olla kuuma, kun se kastetaan taikinaan. Muuten taikina ei tartu raudan pintaan
* jos vaihdat rosettiraudan kuviota kesken paistamisen, muista käyttää patakintaita sillä rauta on kuuma pitkän aikaa

ROSETIT n.24kpl

2 kananmunaa
1,5dl maitoa tai vettä
1,5-2dl vehnäjauhoja
2tl sokeria
1/2tl suolaa

paistamiseen 
noin 1l öljyä

valmiiden rosettien pinnalle tomusokeria tai makutomusokeria

Sekoita kulhossa munien ja maidon joukkoon muut ainekset ja vatkaa ne rivakasti sekoittaen tasaiseksi. Taikina saa jäädä löysäksi.

Kuumenna öljy kattilassa noin 190 asteeseen. Käytä apunasi mittaria!
Valitse rosettirautaan haluamasi kuvio, kiinnitä se hyvin ja laita kuumaan öljyyn. Kuvion pitää olla kuuma, jotta taikina tarttuu siihen. Rosetit paistetaan yksitellen, joten aikaa tähän menee munkkien paistoa kauemmin.Taikina kannattaa tehdä matalassa kulhossa tai kaataa siitä osa pienempään kulhoon. Siitä on rosettiraudalla helpompi taikinaa ottaa. Kasta kuuma rosettirauta taikinassa niin ETTEI raudan kuvion pintaan (yläreunaan) tartu taikinaa. Kasta raudan kuviota siis taikinaan noin 3/4 osan verran. Laita sitten heti rauta kuumaan öljyyn ja se alkaa saman tien kypsyä. Rosetti joko irtoaa raudasta kattailassa öljyyn ja voit sen sieltä nostaa talouspaperille valumaan reikäkauhan avulla tai sitten sinun täytyy hiukan auttaa rosettia irtoamaan öljyyn. Jos öljy on liian kuumalla (reilusti yli 200 astetta), voi rosetti helposti tummua liikaa, koska se on ohut.
Kun rosetti on hetken aikaa jäähtynyt talouspaperin päällä, aseta se tarjoilualustalle odottelemaan kavereita. Kun olet paistanut kaikki rosetit ja asetellut ne tarjoilualustalle, ripottele sitten niiden päälle tomusokeria. Se alkaa hiljalleen sulaa, joten tuo kannattaa tehdä ennen tarjoilua... mutta parhaimmillaanhan nämä rosetit ovat juuri tuoreina!Kommentit