perjantai 10. syyskuuta 2010

Vanhan ajan lihapiirakka

Moni varmaan muistaa lapsuuden kotitaloustunnilta herkullisen lihapiirakan tai on saanut herkutella äidin ja mummin ihanuuudella!

Tämä klassinen herkku leivotaan usein uunipellille tai suorakaiteen muotoon.
Me päätimme tuunata klassikon pyöreään uunivuokaan syksyisin lehtikoristein. Itse tehty rahka-voitaikina on parasta mutta voit myös turvautua pakastealtaan valmiiseen voitaikinaan.

Rahka-voitaikina:
  • 250 g voita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 250 g maitorahkaa

Paloittele voi ja anna sen pehmetä huoneenlämmössä. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut vehnäjauhot sekä leivinjauhe ja nypi murumaiseksi seokseksi.

Sekoita joukkoon nopeasti maitorahka, älä vaivaa liikaa! Laita taikinapallo kelmuun ja anna tekeytyä muutama tunti jääkaapissa.

Täyte:

  • jauhelihaa
  • puuroriisiä
  • sipulia
  • valkosipulia
  • suolaa
  • mustapippuria
  • kananmunaa

Laita puuroriisi kiehumaan suolaveteen.

Pilko sipuli pieneksi kuutioksi ja kuullota ne voissa valkosipulimurskan kanssa. Lisää joukkoon jauheliha ja paista kypsäksi. Mausta seos suolalla ja mustapippurilla.

Emme anna täytteeseen tarkkoja määriä mutta noin 28 cm:n vuokaan jauhelihaa menee noin 400 grammaa, jos haluat paksun täytteen. Käytä keitettyä puuroriisiä suhteessa saman verran. Vinkki! Tee tuplasatsi täytettä ja pakasta puolet, saat nopeasti leivottua seuraavan piirakan tai vaikka pikkupasteijoita!

Sekoita jauheliha ja keitetty puuroriisi keskenään. Tarkista maku ja sekoita joukkoon kananmuna (28 cm:n vuokaan kaksi kananmunaa). Kananmuna sitoo täytettä ja tekee piirakasta tiiviimmän.

Voitele 28 cm:n piirasvuoka juoksevalla margariinilla ja levitä pohjalle kaulittu rahka-voitaikina reunoille saakka. Leikkaa ylimääräiset reunat veitsellä pois.

Lisää täyte ja kaulitse pinnalle kansi rahka-voitaikinasta. Pistele kanteen reikiä haarukalla, jotta ilma pääsee ulos.

Kaulitse rahkavoitaikina levyksi ja ota siitä isolla muratinlehtimuotilla lehtiä ja asettele limittäin reunoille. Voitele piirakka vatkatulla kananmunalla ja paista noin 195 asteessa kunnes pinta saa väriä ja piirakka alkaa irtoamaan vuoan reunoilta.

Vanhan ajan lihapiirakka maistuu syysilmoilla keiton tai salaatin kumppanina tai ihan sellaisenaan!

1 kommentti:

  1. eli suurinpiirtein kauankohan tätä täytyy paistaa ettei jää taikina raa'aksi

    VastaaPoista