keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Pastavärien eroja


Kovasti kysellään viikottain pastavärien eroja ja pohditaan mikä sopii mihinkin käyttöön. Käyn tässä lyhyesti kuvien kera läpi Confetissa myytävien pastavärien eroja.

Pastavärimalleina ovat

- Confetin atsovärittömät pinkki, sininen ja violetti
- Wiltonin pinkki, sininen (royal blue) ja violetti
- Rainbow Dustin Progel pinkki, baby blue sininen ja purple violetti


Malleiksi värjäsin Confetin vaahtokarkkimassaa. Tuon massan värjäyksessä ei tarvitse tomusokeria apuna vaan massa värjäytyy helposti ja nopeasti. Lisäsin samankokoisiin paloihin saman verran pastavärejä, coctailtikun kärjellisen.

Värjäämisessä suurin ero on purkkien käytännöllisyys, Confetin ja Wiltonin pastavärejä annostellaan coctailtikun tmv. avulla kun taas Progel on helppo puristaa tuubista. Toki tuosta tuubistaa tulee helposti enemmän kuin oli alunperin tarkoitus väriä laittaa.
Kaikki pastavärit ovat purkissaan reippaasti tummemman sävyisiä kuin värjäyksen lopputulos, joten esimerkiksi maalaamisessa massalevylle kannattaa ehdottomasti käyttää valkoista väriainetta sävyn vaalentamiseen.


Sinisten pastavärien sävyerot


Pinkkien sävyerot


Violettien sävyerot

Pastavärien käytössä, sopivuudessa leivontaan tai massan värjäyksessä EI ole eroja. 
Kaikki toimivat samalla lailla geelimäisen koostumuksensa ansiosta. 
Ainoa ero on vain siis värisävyissä.

Confetin atsovärittömät pastavärit ovat vastaus heille, jotka etsivät nimenomaan atsovärittömiä tuotteita. Atsovärit ovat synteettisiä väriaineita, joita käytetään mm. elintarvikkeissa. 
Koska näissä pastaväreissä ei atsovärejä ole, on värin sävy haalea/pastellinen.
Näillä EI saa tummaa sävyä haluttuun aineeseen vaikka lisäisi purkillisen. Vaaleita pastellisia sävyjä väreillä kyllä saa riippuen juurikin lisätyn värin määrästä.

Wiltonin ja RainbowDustin pastavärit sen sijaan sisältävät atsovärejä ja antavat vahvat värit haluttuun aineeseen. Niillä voi myös kovasti muuttaa lopullista värisävyä annostelemalla värin määrää. 
Mitä enemmän pastaväriä, sitä tummempi lopputulos.

Lisää e-koodeista ja atsoväreistä kannattaa lukea Eviran sivuilta löytyvästä E-koodiavaimesta. Tuo linkki on myös myyjillämme käytössä eli voit kysäistä heiltä asiasta lisää jos jokin mietityttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti