Vanhan ajan piimäkakku

Kahvikakkujen yksi klassikoista on piimäkakku. Tämän ohjeen olemme himpun verran muokanneet mummoiltamme löytyneestä vanhan ajan ohjeesta.
Piimäkakkuhan paranee vain "vanhetessaan" eli anna sen rauhassa tekeytyä!

Pääsiäisen herkkupöydän helmi on upea kahvikakku ja aavistuksen hapan maku sopii loistavasti pääsiäiseen!

Taikina:
  • vajaa 4 dl piimää (esim. AB, ei siis rasvatonta)
  • 4 dl sokeria
  • 1 dl siirappia
  • 250 g voita
  • 2 kananmunaa
  • 7,5 dl vehnäjauhoja
  • 3 tl soodaa
  • 2 tl kardemummaa
  • 3 tl vaniljasokeria

Sulata voi.

Voitele silikonisudilla pienellä määrällä voisulaa suosikki kahvikakkuvuokasi (tämä ohje mitoitettu Nordic Ware:n vuokiin), me käytimme suosikkiamme Kugelhopf-vuokaa. Tarkista, että rasva ei jää paakuiksi vuokaan vaan on tasaisesti sudittu. Jauhota vuoka vehnäjauhoilla!

Vinkkimme! Älä käytä Nordic Ware:n tai Wiltonin kahvikakkuvuokiin suihkutettavaa rasvaa, se voi pilata vuoan sisäpinnoitteen värin. Jauhota vuoka AINA vehnäjauhoilla, näin vuokien kauniit piirteet piirtyvät myös itse kahvikakkuun

Jauhotusohje: Sirottele vuokaan vehnäjauhoja, pyörittele vuokaa siten, että vehnäjauho levittyy koko vuokaan ja kopsauta vuoan reunaa esim. tiskialtaan reunaan. Näin ylimääräinen jauho "tippuu" pois eikä kahvikakun pinnalle tule jauhopaakkuja. Älä myöskään käytä korppujauhoja jauhotukseen, korppujauho jättää ikävän "ryppyisen ja ropeloisen" pinnan kahvikakulle ja sitähän me emme halua!

Sekoita kaikki ainekset keskenään puulastalla tai nuolijalla sekoittaen ja kaada kahvikakkuvuokaan.

Paista noin 175 asteessa noin tunti. Kokeile kypsyyttä cocktailtikulla. Kakku on kypsä kun se alkaa kevyesti irtoamaan vuoan reunoilta.

Vinkkimme! Jos tuntuu, että kahvikakku saa päältä liikaa väriä, laita kahvikakun pinnalle suht saman kokoiseksi taiteltu leivinpaperi. Näin kakun pinta ei enää saa väriä mutta kahvikakku jatkaa kypsymistään sisältä!




Kommentit

  1. Siitä onkin aikaa, kun olen edellisen kerran piimäkakkua tehnyt. Olenkin sitä jo kaivannut. Siispä leipomaan! Mantelijauhe taitaisi sopia mainiosti myös piimäkakun jauhottamiseen?

    VastaaPoista
  2. Eikös vanhanajan piimäkakkuun kuulu myös rusinat? Ainakin meidän isomummi laittoi rusinoita vaikka oli sota- ja pula-ajan elänyt.

    VastaaPoista
  3. Erinomaisen hyvä kakun ohje, säilyy hyvänä kauan, suosikkeihin.

    VastaaPoista
  4. Muistan itse mummoni soodalla/piimällä tehdyn melko rasvaisen piimäkakun, joka oli todella ihanaa kahvin kanssa ja todellakin säilyi ja parani vain. Resepti on kadonnut, mutta siinä oli mausteena kanelia ja neilikkaa sekä rusinoita, joskus korintteja.Voi kun osaisi värkätä sellaisen!

    VastaaPoista
  5. Minä olen tehnyt piimäkakkua isoäidin ohjeella melkein 50 vuotta ja siihen kuuluu mielestäni aina pomeranssi, inkivääri ja neilikka. Makuasiahan se toki on. Munia ei minun piimäkakkuohjeessani ole joten se sopii myös kananmuna-allergikoille.

    VastaaPoista
  6. Tämä piimäkakku on todella hyvä. Taikinan määrä on vaan valtava normikakkuvuokaan, yli tuli niin että heilahti! Kannattaisi varmaan ilmoittaa ohjeessa vuoan vetoisuus, kaikkille nämä hienot merkit ja nimet ei kerro mitään :/

    VastaaPoista
  7. Luin että vuoka on 3 litraa. Siksi minä en voi alkaa tekemään
    puolentoista litran vuokaan!
    Olen tehnyt -70, ja -80 -luvuilla vastaavaa kakkua!
    Kun oli kahvikekkerit, niin siihen aikaan oli pöydässä aina vaalea kakku ja maustekakku. Ei silloin suosittu suolaista pöydässä!

    VastaaPoista
  8. Voihan kakun tehdä puolella ohjeella, jos omistaa puolentoista litran vuoan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti