Rapukausi ja rapujuhlat alkavat


Ravustuskausi alkaa 21.7 eli huomenna ja sehän tuo mukanaan siis rapujuhlatkin. Toisille perinteisiin kuuluu pitkän kaavan mukaan, elokuun hämärissä illoissa järjestetyt juhlat, toisille taas pienemmässä mittakaavassa vietetyt rapukestit. Yhteistä juhlille on ravut, jotka näyttelevät pääosaa.

Perinteisesti rapujuhlissa syödään rapuja paahtoleivän, voin ja tillisilpun kera. Ravut voidaan syödä ns. alkuruuaksi, jonka jälkeen voi tarjota tukevampaa ruokaa tai sitten rapujen kanssa voi tarjota erilaista pikkusuolaista, kuten me teimme. Kannattaa myös ottaa huomioon ne syöjät, jotka eivät ravuista välitä.

Meillä menuuseen kuului
- ravut
- tonnikalapiirakka
- tonnikalapiilot
- rapuvoileipäkakku
- rapukeksit
- rapukakku
 Rapuja kannattaa varata 8-15kpl per henkilö riippuen muusta tarjottavasta.



Rapuvoileipäkakku 6-8hlölle

n.12 ruisleipäsiivua
kasvislientä
n.350g pakastekatkarapuja
1prk (150g) creme fraichea
3-4 rkl majoneesia
suolaa, pippuria
tilliä
n.100g ruohosipulituorejuustoa
jättikatkarapuja, tilliä

Valmista voileipäkakku suorakaiteen muotoiseen vuokaan (n.10cm x 30cm). Täytä kakku jo edellisenä iltana, jotta se ehtii maustua kunnolla.
Valmista täyte. Sulata katkaravut. Sekoita keskenään creme fraiche ja majoneesi. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Halutessasi voi lisätä hiukan tillisilppuakin. Sekoita sulaneet ja hyvin valutetut katkaravut seoksen joukkoon. 
Vuoraa vuoka tuorekelmulla. Lado pohjalle 3 leipäviipaletta ja kostuta kasvisliemellä. Levitä katkarapuseosta ja lado seuraava kerros. Jatka näin kolmen kerroksen verran. Jaa kerroksiin koko täyte. Laita viimeiseksi leipäviipaleet, kostuta ja käännä tuorekelmun ylimääräiset siivut vuoan päälle. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
Kumoa kakku tarjoiluvadille ja poista kelmu. Levitä pelkästään kakun pintaan tuorejuustoa ja koristele jättikatkarapujen pyrstöillä sekä tillinipuilla.


Tonnikalapiiras

pohja:
100g margariinia
2dl vehnäjauhoja
2rkl vettä

täyte:
1prk tillitonnikalaa
1 sipuli
2dl kermaa
2 kananmunaa
1dl juustoraastetta
tilliä
suolaa
punaista paprikaa

Valmista pohja nyppimällä jauhot ja margariini keskenään. Lisää kylmä vesi ja vaivaa taikina tasaiseksi. Painele piirakkavuokaan (halk. 24-26cm). Voit halutessasi painella reunat haarukalla, jolloin siihen syntyy hauska kuvio.
Levitä pohjalle tonnikala ja sipulisilppu. Sekoita keskenään kerma, munat, juustoraaste ja mausteet. Kaada se tonnikalan päälle. Leikkaa punaisesta paprikasta leveä siivu, josta voit rapu-piparimuotin avulla ottaa kuvion. Lisää paprikakuvio viimeisenä piirakan päälle. Paista 220 asteessa noin 15-20 minuuttia.


Tonnikalapiilot 10kpl

1ptk valmiita voitaikinalevyjä
1prk tonnikalaa
tuorejuustoa

Sulata voitaikinalevyt ja leikkaa kahteen osaan. Laita muffinipeltiin paperiset muffinivuoat ja paina jokaiseen voitaikinaneliö. Lisää neliön keskelle lusikallinen tonnikalaa sekä tuorejuustoa. Paista 225 asteessa noin 12-15 minuuttia.


Rapukeksit

125g margariinia
1,5dl sokeria
1 kananmuna
n.2,5dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria tai 4-5 tippaa vanilja-aromia

tai 1ptk valmista murotaikinaa

koristeluun:
punaista royal icingia
tai punaista sokerimassaa, hilloa/marmeladia

Valmista taikina vatkaamalla margariini ja sokeri keskenään. Lisää muna ja jauhot, johin on sekoitettu leivinjauhe. Lisää vanilja-aromi ja vaivaa taikina tasaiseksi. Laita hetkeksi jääkaappiin ennen leipomista. Jos käytät valmista murotaikinaa, sulata taikina huoneenlämmössä.
Kaulitse taikina levyksi ja ota rapu-muotilla pikkuleipiä. Paista 200 asteessa noin 5-8 minuuttia. Anna keksien jäähtyä ennen koristelua.
Voit koristella keksit nopeasti sokerimassasta otetuilla rapukuvioilla. Laita tällöin keksin pintaan sipaisu tasaista hilloa tai marmeladia.
Tai voit koristella keksit pursottaen royal icing:lla.

Rapukakkuun löydät ohjeen täältä.

Lisää rapujuhliin ideoita, koristelu- sekä kattaustarvikkeita löydät tästä linkistä.

Mukavia rapujuhlia kaikille!


Kommentit