Royal Icing vs pikeeri


Monikäyttöiset royal icing ja pikeeri soveltuvat niin keksien koristeluun, koristeiden pursotteluun kuin kakkujen koristeluun. 

Royal icing ja pikeeri ovat periaatteessa sama asia, mutta pikeerissä käytetään tuoretta kananmunaa kun taas royal icingissa käytetään marenkijauhetta (joka sisältää myös kananmunaa).
Suurimmat erot massojen välillä löytyy uudelleen käytöstä ja säilytyksestä. Myös ainesosien määrissä on eroja; royal icing:ssa on aina samat määrät aineita, mutta pikeerin ohjeessa tomusokerin määrä on joka kerta eri riippuen kananmunan koosta.

Royal Icing                                           Pikeeri

                              450g tomusokeria                           1 kananmunan valkuainen         
            30g marenkijauhetta                              n.4dl tomusokeria 
                        75ml vettä                                        pari tippaa sitruunamehua

Varmista ennen massojen tekoa, että kaikki työvälineet ovat rasvattomia!

Royal Icing:
Mittaa tarkasti ainesosat. Laita aineet yleiskoneen kulhoon ja aloita vatkaaminen ensin varovasti muutama kierros (tomusokeri pöllyää) ja valitse sitten keskinopeus. Anna seoksen vatkaantua 7-9 minuuttia. Tuona aikana massa muuttuu vitivalkoiseksi ja ilmavaksi.
Tärkeintä royal icing:n teossa on aineiden tarkka mittaus ja vatkausaika. Jos haluat värjätä royal icingia, tee se pastavärein valmiiseen massaan. Ne eivät löysennä massaa.
Tällä ohjeella tulee ns. normaali royal icing-seos, jolla voi pursottaa ruusuja, lehtiä jne. Jos haluat kuorruttaa sillä pikkuleipiä, lisää valmiiseen massaan muutama tippa kerrallaan vettä kunnes seos on haluamasi paksuista.
Royal icing säilyy jääkaapissa, ilmatiiviissä rasiassa kaksi viikkoa. Kun haluat käyttää sitä uudelleen, riittää kun esim. palettiveitsellä vatkaan massaa rivakasti muutamia kertoja. Massaa voi myös pakastaa. Se säilyy pakkasessa noin 3 kk. Massa pitää sulattaa huoneenlämmössä hiljalleen ja sitten taas vatkata lastalla tai palettiveitsellä ja se on käyttökunnossa.

Pikeeri:
Laita yleiskoneen kulhoon 1 kananmunan valkuainen ja muutama desi tomusokeria. Vatkaa seosta muutama minuuttia. Lisää sitten sitruunamehu ja tomusokeria vähitellen  kunnes seos on valkoista ja ilmavaa.Tomusokerin määrä vaihtelee kananmunan valkuaisen koosta riippuen. Vatkausaika pikeerinkin teossa on useita minuutteja. Värjää myös pikeeri vasta valmiina pastaväreillä.
Pikeeri säilyy jääkaapissa, ilmatiiviissä rasiassa muutamia päiviä.

Kommentit