Mardi Gras - laskiaistiistai


Mardi Gras (suomeksi rasvatiistai) on laskiaistiistain ranskankielinen nimi. Juhlaa vietetään lähinnä katolilaisissa maissa karnevaaliajan huipentumana. Mardi Gras-juhlaa vietetään 46 päivää ennen pääsiäistä, minkä vuoksi juhlan ajankohta vaihtelee vuosittain. Tänä vuonna Mardi Gras on 4.3.

Mardi Gras-päivänä järjestetään perinteisesti karnevaaleja ja kulkueita sekä juhlitaan yhdessä ystävien kanssa hyvin syöden. Juhlan värimaailma on tumma violetti-vihreä sekä kulta. Karnevaaleissa ihmiset ovat pukeutuneet värikkäisiin asuihin. Asusteina on mm. silmikoita, höyheniä ja helmiä. Ehkä tunnetuimmat karnevaalit ovat Rio de Janeiron sambakarnevaalit, jotka huipentuvat Mardi Gras-juhlaan.

Suomessa perinteisesti laskiaistiistaita vietetään hiukan erilaisissa tunnelmissa, mutta voisi sitä pimeää talvipäivää piristää hehkuvin värein.

Mardi Gras-kakkua varten tarvitset:

750g vihreää sokerimassaa (kakun kuorrutus)
100g mustaa sokerimassaa
 
strutsin höyheniä

Silmikko kannattaa valmistaa kukka- ja muotoilumassasta paria päivää ennen kakun tekoa, jotta se ehtii kuivua muotoonsa hyvin. Kun silmikko on kuivunut, pintaan voi sivella elintarvikeliimaa ja ripotella kimallejauhetta päälle. Samoin helminauhat voi valmistaa etukäteen kukka- ja muotoilumassasta silikonimuotin avulla ja maalata ne metallinhohtomaaleilla.

Kommentit