Vuosi
Confetti yrittäjänä – Taru Kostet, Confetti Vantaa
Taru aloitti Confetin ensimmäisenä franchise -yrittäjänä
vuoden 2014 alussa ja myymälän avajaisia vietettiin saman vuoden huhtikuussa.
Vuoteen on mahtunut paljon hikeä ja työtä mutta vastapainoksi myös onnistumisia
ja menestystä. Jaamme Tarun tarinan yrittäjyyden taipaleelta.
Miksi päätit lähteä Confetti yrittäjäksi?
Vaikka olen erittäin yrittäjähenkinen ihminen, en ollut
aiemmin koskaan harkinnut yrittäjäksi ryhtymistä. Kun Confetti alkoi etsimään
franchiseyrittäjiä ketjuun, kuvio oli selkeä, halusin hakea yrittäjäksi.
Konsepti ja tuotteet ovat loistavia ja kivijalkaliikkeitä
on vähän. Intohimoisena asiakaspalvelijana pääsin takaisin siihen maailmaan
ja samalla sain tehtyä harrastuksestani
ammatin.
Miten kuvaisit myymälän perustamista ja liiketoiminnan
aloittamista?
Liiketoiminnan aloittamisessa kannattaa olla
järjestelmällinen, koska tehtävää on paljon; yhtiön perustaminen, rahoitus ja
mahdollisten tukien anominen (mm. starttiraha), liiketilat, erilaiset luvat,
tietoliikenneyhteydet, liiketilan kalustus ja itse liikkeen kasaaminen,
tuotteiden paikoilleen laittaminen ja hinnoittelu.
Liiketilojen etsiminen on oma osansa, jossa kannattaa
tarvittaessa käyttää ammattilaista, vertailla ja pohtia onko liiketila
kannattavalla paikalla. Itsellä kaksi päivittäistavarakauppaa ja vilkkaasti
liikennöidyt väylät liiketilan vieressä takaavat ihmisten liikkumisen myymäläni
tuntumassa, vaikka se ei vielä asiakasvirtoja takaakaan. Ketju oli mukana
vuokrasopimusneuvotteluissa ja pienen vääntämisen jälkeen pääsimme sopimukseen
vuokranantajan kanssa.
Ketju antaa jatkuvaa koulutusta tuotteista, myynnistä ja
taloushallinnosta, mutta itse halusin lisäkoulutusta ennen yhtiön perustamista
ja kävin erilaisilla taloushallinnon kursseilla joita Naisyrittäjyyskeskus
järjesti. Yrittäjänä tulee väistämättä olla kiinnostunut edellä mainituista
asioista, kukapa nyt ei kaikkeaan antaisi menestyvän liiketoiminnan eteen.
Kerro myymälän rakentamisesta kun liiketila oli löytynyt?
Siinä vaiheessa kun liiketilan vuokrasopimus oli kädessä,
piti tilata hyllykalusto, valomainokset, teippaukset, verkkoyhteydet,
sähkösopimukset ja ilmoittaa terveystarkastajalle liikepaikasta.
Myymälän rakentaminen oli mekoista haipakkaa. Tiukasta
aikataulusta johtuen myymälän kalusteet kasattiin kahdessa päivässä, kahden
naisen voimin, tunteja ei tullut laskettua. Ystävän mies kävi tekemässä
muutamia rakennushommia, kassatiskiä ym.
Kun hyllyt oli kasattu alkoi kahden viikon puurtaminen
kohti myymälän avausta. Tuotteiden hyllyttäminen oli työlästä ja aikaa vievää
hommaa, kun koko liiketilaa ja varsinkaan tavaramäärää ei tuossa kohtaa vielä
kunnolla hahmottanut. Tuotteiden purkamisen ja hyllyttämisen tein lähestulkoon
yksin, muutama ystävä kävi parina päivänä auttamassa, aikaa vietin myymäläsä 10-14
tuntia päivässä, yksi vapaa päivä taisi mahtua tuohon kahteen viikkoon. Missään asiassa ei voi olla liian ajoissa,
koska mm. kassajärjestelmän vaatima verkkoyhteys saatiin toimimaan muutama
päivä ennen myymälän avaamista, joka tarkoitti sitä, että kassa saatiin
asennettua vasta muutamia päiviä ennen myymälän avaamista, samoin kuin
maksupäätteen toimiminen. Aina kun asiat eivät ole itsestä kiinni.
Hikeä se vaati mutta valmista tuli!
Kerro
myymälän avajaisista?
Itse avajaiset olivat melkoinen hullunmylly, ihmismäärän
perusteella Confetti -myymälää oli todella toivottu tänne! Asiakkaita oli
välillä niin paljon, ettei käytävillä mahtunut liikkumaan. Avajaishärdellissä
oli mukana 9 henkilöä, 3 ketjun puolelta ja loput omaa tiimiäni, eikä siinä
ollut yhtään ylimäärästä. Tekemistä riitti kaikille välillä jopa liiaksikin.
Kassajono ei tainnut hellittää kuin vasta viimeisillä hetkillä, kerrassaan
loistava ja ikimuistoinen päivä!
Kaikkien yllätykseksi MTV3:n porukkaa tuli sisään ja
pyysi lupaa haastatella Seitsemän Uutisiin. Ehkä äänestä ja olemuksesta sitä ei
huomannut, mutta tälläinen yllätys-momentti laittoi sydämen väpättämään.
Harvoin myymälän avajaiset pääsevät Seitsemän Uutisiin. Toimittaja oli saanut
vihiä myymälästäni bloggari Pullahiireltä ja päätyi siis paikalle avajaisiin.
Mutta päivästä selvittiin loistokkaasti!
Onko
yrittäjän työmäärä yllättänyt?
Yrittäjän työmäärä ei sinänsä ole yllättynyt, mutta
paljon työtä se vaatii. Monta asiaa täytyy hoitaa kerralla ja kaikki on tehtävä
itse ja pyrittävä olemaan ajallaan. Ensimmäiset 5kk tein 6 työpäivää viikossa,
jonka jälkeen otin työntekijän lauantaihin ja näin saan pitää viikonloput
vapaina.
Miten olet jatkokouluttautunut Confetti yrittäjänä?
Ketju on järjestänyt mm. erittäin hyödyllisen turvallisuuskoulutuksen,
jossa alan tiukka ammattilainen kävi antamassa vinkkejä turvalliseen
myymälätyöskentelyyn ja ennalta ehkäisyksi ikäviin tilanteisiin.
Ketju on myös järjestänyt mm. tuotekoulutuksia
kukkakurssin muodossa. Kurssilla tehtiin yhtä kukkaa 5 tuntia, kovaa hommaa tuo
koristehifistely!
Olen työn ohessa suorittanut yrittäjän ammattitutkintoa,
joka on nyt viittä vaille valmis. Suosittelen sitä kaikille lämpimästi, silmiä
avaava kokemus ja ennen kaikkea pieni potku omaan liiketoimintaan ja sen
eteenpäin viemiseen.
Millaiselle ihmiselle Confetti yrittäjyys sopii?
Eteenpäin pyrkivälle, kunnianhimoiselle, iloiselle,
idearikkaalle ja asiakaspalveluhenkiselle ihmiselle. Yrittäjyys ei ole päivästä
toiseen jackpottia, mutta siihen on osattava suhtautua oikein. Kiinnostus
taloushallintoon ja numeroihin on myös iso osa yrittäjyyttä, kaikkea ei
tarvitse osata, mutta itselle tavoitteen asettaminen ja siihen määrätietoinen
pyrkiminen auttaa pitkälle.
Mitä
odotat vuodelta 2015?
Vuodelta 2015 odotan lisääntyvää asiakasmäärää, sitä että
myymälä saisi lisää tunnettavuutta. Saisin myös uusia yhteistyökumppaneita,
nousua myyntiin ja toki uusia upeita tuotteita kattaus- ja leivontamaailmaan!
Kommentit
Lähetä kommentti