Resepti ja kuvat on tehty yhteistyössä Pullahiiren leivontanurkan kanssa.
Macarons
n.50kpl
110 g valkuaisia
140 g hienoa
sokeria
3 rkl (22 g) vettä
140 g mantelijauhoa
140 g tomusokeria
Mittaa valkuaiset
ja 40 g hienoa sokeria vatkauskulhoon. Mittaa kattilaan vesi ja loput hienot
sokerit. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kuumenna kattilassa siirappi
niin, että sokeri sulaa veden joukkoon. Kaada sokerista ja vedestä valmistunut
siirappi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon, koko ajan voimakkaasti vatkaten.
Jatka vatkaamista kunnes valkuaisvaahto on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.
Sekoita
mantelijauho ja tomusokeri keskenään. Jos sinulla on monitoimikone, niin
pyöräytä seos hyvin sekaisin leikkuuterällä varustetussa kulhossa. Siivilöi
seos muutamaan kertaa kulhoon tai leivinpaperin päälle. Kaada pois joka kerta
murut, jotka eivät mene siivilän läpi. Lisää hyvin siivilöity seos
valkuaisvaahdon joukkoon. Lisää tässä vaiheessa halutessasi myös elintarvikeväri. Sekoittele seosta
nuolijalla niin, että seos muuttuu pehmeämmäksi. Nostele vaahtoa sekaisin,
kunnes nostaessasi lastalla pinta tasoittuu pienen odotuksen jälkeen.
Laita pursotuspussiin pyöreä pallotylla. Lusikoi macaron-massa pursotuspussiin ja pursota leivinpaperin
päälle uunipelleille pieniä kolikon kokoisia ympyröitä. Paukuta peltiä alustaa
vasten, jotta macaron-kuoret tasoittuvat ja mahdolliset ilmakuplat pääsevät
massan sisältä pois.
Jätä valmiiksi
pursotetut kuoret huoneenlämpöön vähintään 30 minuutin ajaksi kuorettumaan eli
kuivumaan. Tunnet sormella pintaa kokeillessasi, kun kuoret ovat
paistovalmiita. Kuoren pinnalle kehittyy kuorrettumisen aikana kalvo, joten
sormeen ei tartu macaron-massaa.
Paista
macaron-kuoria 120-140 asteessa uunista riippuen, noin 12 minuutin
ajan. Uunilla on suuri vaikutus paiston lopputulokseen, joten paras lopputulos
syntyy kokeilemalla. Kannattaa kokeilla paistamista uunin alalämmöllä, jolloin
kuoret eivät tummu päältä. Voit käyttää myös kiertoilmaa, jos haluat paistaa
monta pellillistä kerralla. Jätä valmiit kuoret jäähtymään leivinpaperin
päälle. Voit hyvin antaa niiden kuivua seuraavaan päivään.
Täytä kuoret
etsimällä ensin jokaiselle kuorelle saman kokoinen vastakappale. Käännä kuoret
väärinpäin leivinpaperin päälle. Valmista täyte ja pursota täytettä joka
toiselle kuorelle. Paina toinen kuori täytteen päälle niin, että täyte leviää
kuorten reunoille.
Vinkki! Älä ylipaista macaron-kuoria. Jos kuoret ovat vielä pohjasta kiinni
leivinpaperissa paiston jälkeen, anna niiden jäähtyä rauhassa vaikka seuraavaan
päivään. Yleensä viimeistään silloin ne irtoavat helposti
leivinpaperista.
Kaksi erilaista
täytevaihtoehtoa kuorien täyttämiseen.
Suolakinuskitäyte
(noin 50
macaron-leivonnaiseen)
100 g voita
2 tl maitoa
Vatkaa
huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri keskenään kulhossa. Lisää lopuksi maito
joukkoon. Vatkaa vielä hyvin sekaisin ja täyte on valmista. Lusikoi täyte pursotuspussiin, jossa on pyöreä pallotylla. Pursota yllä
olevan ohjeen mukaisesti täyte kuorille ja paina toinen kuori täytteen päälle.
Lakusalmiakkitäyte
(noin 50
macaron-leivonnaista)
100 g voita
noin 3 tl Sokea Susi lakritsi-salmiakkipastaa
noin 1/2 dl
tomusokeria
Vatkaa
huoneenlämpöinen voi ja salmiakkipasta keskenään. Maista ja lisää maun mukaan
tomusokeria joukkoon. Vatkaa täyte hyvin sekaisin. Lisää halutessasi
elintarvikeväriä joukkoon. Lusikoi täyte pursotuspussiin, jossa on pyöreä pallotylla. Pursota yllä
olevan ohjeen mukaisesti täyte kuorille ja paina toinen kuori täytteen päälle.
Kommentit
Lähetä kommentti