Kuviokaulinten käyttö ja vaalea keksitaikina


Puiset kuviokaulimet ovat tämä joulun hittituote. Näitä kaulimia on ollut markkinoilla monia vuosia ja varsinkin keski-Euroopassa ovat suosittuja ympäri vuoden. Kaulimissa onkin saatavilla lukuisia eri kuviovaihtoehtoja.

Käytettäviksi taikinoiksi sopii ainakin valmis piparitaikina sekä tässä tuleva resepti vaaleaan keksitaikinaan. Itsetehtyyn piparitaikinaan en ole vielä ehtinyt testaamaan. Onko joku ehtinyt?

Tärkeintä kuviokaulimen käytössä on sen hyvä putsaus ja öljyäminen. Leipomisen jälkeen kaulin pitää puhdistaa lämpöisessä vedessä pehmeällä harjalla harjaten jokainen kolo puhtaaksi. Jos taikinaa jää koloihin ja ne kuivuvat kiinni, on putsaaminen huomattavasti vaikeampaa.
Pesun jälkeen kaulin kannattaa antaa kuivua ja sitten se tulee öljytä ihan ruokaöljyllä kevyesti. Puu kuivuessaan saattaa alkaa halkeilla ja öljy estää tuon kuivumisen.


Vaalea keksitaikina

280g vehnäjauhoja
20g maissitärkkelystä
150g voita
100g tomusokeria (suosittelen Key Lime-makutomusokeria)
1 kananmuna
ripaus suolaa
(vaniljasokeria mikäli käytät tavallista tomusokeria)

Laita kulhoon pehmeä voi sekä kaikki muut raaka-aineet. Sekoita vatkaimella tai tehosekoittimessa ainekset sekaisin. Taikina menee ensin juustoraasteen tyyppiseksi rakeeksi, mutta kun jatkat vatkausta se muuttuu tasaiseksi taikinapalloksi.
Litistä taikina tuorekelmuun ohuemmaksi levyksi ja laita jääkaappiin noin tunniksi viilentymään.

Ota taikina ja kauli se levyksi jauhotetulla alustalla. Kauli sitten levyyn kuviokaulimella kuviot. Ota piparimuotilla keksipalat irti taikinalevystä. Laita leivinpaperille uunipellille ja paista 170 asteessa noin 10-12 minuuttia.
Kuviot säilyvät keksien pinnassa paiston jälkeen selkeinä.



Ensimmäinen erä kaulimia myytiin kahdessa päivässä loppuun. Lisää on tulossa ensi viikolla (vk 48). Ole nopea, jos tahdot omasi vielä täksi jouluksi!

Kommentit

  1. Olisi kiva nähdä kuva myös paistetuista kekseistä.

    VastaaPoista
  2. Mulla ei ainakaan kuviot näkyny yhtään valmiista piparitaikinasta tehyissä pipareissa. Pittääpä testata tuo vaalia taikina...

    VastaaPoista
  3. Minulla jäi kyllä kuviot raakaan taikinaan Mutta paiston aikana kuviot katosivat. Itse tein Tumman piparitaikinan johon kuvio jäi edes joten kuten

    VastaaPoista

Lähetä kommentti