Macarons-leivokset miniruusuilla


Macarons
n.50kpl
110 g valkuaisia
140 g hienoa sokeria
3 rkl (22 g) vettä
140 g mantelijauhoa
140 g tomusokeria
Mittaa valkuaiset ja 40 g hienoa sokeria vatkauskulhoon. Mittaa kattilaan vesi ja loput hienot sokerit. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kuumenna kattilassa siirappi niin, että sokeri sulaa veden joukkoon. Kaada sokerista ja vedestä valmistunut siirappi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon, koko ajan voimakkaasti vatkaten. Jatka vatkaamista kunnes valkuaisvaahto on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.
Sekoita mantelijauho ja tomusokeri keskenään. Jos sinulla on monitoimikone, niin pyöräytä seos hyvin sekaisin leikkuuterällä varustetussa kulhossa. Siivilöi seos muutamaan kertaa kulhoon tai leivinpaperin päälle. Kaada pois joka kerta murut, jotka eivät mene siivilän läpi. Lisää hyvin siivilöity seos valkuaisvaahdon joukkoon. Lisää tässä vaiheessa halutessasi myös elintarvikeväri. Sekoittele seosta nuolijalla niin, että seos muuttuu pehmeämmäksi. Nostele vaahtoa sekaisin, kunnes nostaessasi lastalla pinta tasoittuu pienen odotuksen jälkeen.

Laita pursotuspussiin pyöreä pallotylla. Lusikoi macaron-massa pursotuspussiin ja pursota leivinpaperin päälle uunipelleille pieniä kolikon kokoisia ympyröitä. Paukuta peltiä alustaa vasten, jotta macaron-kuoret tasoittuvat ja mahdolliset ilmakuplat pääsevät massan sisältä pois.
 
Jätä valmiiksi pursotetut kuoret huoneenlämpöön vähintään 30 minuutin ajaksi kuorettumaan eli kuivumaan. Tunnet sormella pintaa kokeillessasi, kun kuoret ovat paistovalmiita. Kuoren pinnalle kehittyy kuorrettumisen aikana kalvo, joten sormeen ei tartu macaron-massaa.
Paista macaron-kuoria 120-140 asteessa uunista riippuen, noin 12 minuutin ajan. Uunilla on suuri vaikutus paiston lopputulokseen, joten paras lopputulos syntyy kokeilemalla. Kannattaa kokeilla paistamista uunin alalämmöllä, jolloin kuoret eivät tummu päältä. Voit käyttää myös kiertoilmaa, jos haluat paistaa monta pellillistä kerralla. Jätä valmiit kuoret jäähtymään leivinpaperin päälle. Voit hyvin antaa niiden kuivua seuraavaan päivään.
Täytä kuoret etsimällä ensin jokaiselle kuorelle saman kokoinen vastakappale. Käännä kuoret väärinpäin leivinpaperin päälle. Valmista täyte ja pursota täytettä joka toiselle kuorelle. Paina toinen kuori täytteen päälle niin, että täyte leviää kuorten reunoille.

Vinkki! Älä ylipaista macaron-kuoria. Jos kuoret ovat vielä pohjasta kiinni leivinpaperissa paiston jälkeen, anna niiden jäähtyä rauhassa vaikka seuraavaan päivään. Yleensä viimeistään silloin ne irtoavat helposti leivinpaperista.
 Valkosuklaa-vadelmatäyte
(noin 50 macaron-leivonnaiseen)
150 g voita
2-3 tl maitoa/vettä
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri keskenään kulhossa. Lisää lopuksi maito joukkoon. Vatkaa vielä hyvin sekaisin ja täyte on valmista. Lusikoi täyte pursotuspussiin, jossa on pyöreä pallotylla. Pursota täyte kuorille ja paina toinen kuori täytteen päälle. Jos haluat koristella macaronsit miniruusuilla, pursota täytettä kuoren keskelle en verran että täytettä on saman verran kuin miniruusut ovat leveitä. Sitten saat ruusut pysymään reunassa hyvin kiinni, kun laitat kansikuoren päälle.
Miniruusut koristeiksi voit valmistaa kreemitäytteestä (ohje yläpuolella). Tarvitset vain pursotinpussin, #102 terälehtityllan sekä ruusunaulan.
 Ruusujen pursotusohjeen löydät täältä
Ruusut pitää pursottaa noin 1cm halk.kokoisiksi, jotta näyttävät hyvältä macaronsin välissä.
Anna miniruusujen kovettua kylmässä ennen macaronseihin laittamista.

Kommentit