Syksyiset sämpylät


 Sämpylät saavat kauniin kurpitsaisen muotonsa puuvillanarujen avulla.
Leikkaa 4 noin 20-25cm pituista puuvillanarua ja asettele ne ristikkäin pöydälle. Aseta keskelle sämpylätaikinapallo ja solmi narut. Anna sämpylän kohota liinan alla ja paista ne sitten. Ota narut pois saksien avulla heti uunista tulon jälkeen.

Syksyiset sämpylät
16kpl

5dl maitoa
50g hiivaa
2tl suolaa
1rkl sokeria
50g juoksevaa margariinia
noin 10dl sämpyläjauhoseosta

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola ja sokeri sekä vähitellen sämpyläjauhoja. Lisää sitten vielä rasva ja tarvittaessa vielä jauhoja. Taikina voi jäädä melko pehmeäksi. 
Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa liinan alla noin 30-40 minuuttia.

Kaada taikina pöydälle ja vaivaa sitä vielä lisäten hiukan jäuhoja tarvittaessa. Taputtele taikina litteäksi palloksi ja jaa se 16 yhtä suureen osaan. Pyörittele osat palloiksi.

Levitä narut (4kpl) ristiin ja aseta sämpyläpallo niiden keskikohtaan. Solmi narut kiinni ja käännä sämpylä ympäri niin että solmukohta jää sämpylän alle. Tee näin kaikille sämpyläpalloille.
Kohota niitä liinan alla noin 30 minuuttia ja paista sitten 225 asteessa noin 10-15 minuuttia.Leikkaa narut heti lämpöisistä sämpylöistä pois. Jos ne pääsevät jäähtymään, narujen poisto on hankalampaa ja saattaa rikkoa sämpylän.

Kommentit