tiistai 20. huhtikuuta 2021

Salmiakkimunkit


 

Munkkitaikina

2,5dl täysmaito

2,5dl vesi

1dl sokeria

1tl suola

2pss kuivahiiva

Noin 800g vehnäjauhoja

100g voita


Öljyä uppopaistamiseen

 

Lämmitä nesteet noin 41 asteiseksi.

Sekoita nesteeseen sokeri ja suola.

Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja sekoita se taikinaan. 

Lisää taikinaan jauhoja vähän kerrallaan kunnes taikina tuntuu irtoavan kulhon reunoilta. Itse vaivaan taikinan käsin mutta onnistuu myös koneella. Lämmitä voita mikrossa kunnes se on pehmeää.

Vaivaa pehmeä voi taikinaan. Jätä taikina nousemaan noin puoleksi tunniksi liinalla peitettynä. 

 

Kauli taikina noin 1-2cm paksuksi levyksi jauhotetulla pöydällä.

Ota taikinasta muotilla haluamasi muotoisia munkkeja. Donitsi-muotilla saat tasakokoiset rinkulat.

Anna rinkuloiden vielä kohota liinan alla puolisen tuntia. 

Kuumenna öljy ja paista munkit kypsiksi. Ole varovainen kuuman öljyn kanssa.


Kun munkit ovat jäähtyneet, voit kuorruttaa ne erilaisilla kuorrutteilla (salmiakki, kinuski, suklaa).

 

Salmikkikuorrute

2/3 osaa pussista Hopeatoffeeta

0,75dl kermaa

 

Kuumenna seosta liedellä keskilämmöllä kunnes seos sulaa yhteen. Sekoittele seosta kuumentaessa.

Dippaa donitsit ja koristele heti dippauksen jälkeen. 


Munkit reiät voi paistaa minimunkeiksi. Ja niitä voi dippailla kuorrutteissa.


Kinuskikuorrute

2dl kerma

1dl fariinisokeri

1dl sokeri

0,5tl suola

50 g voi

0,5dl callebaut valkosuklaa

 

Sekoita kaikki paitsi valkosuklaa kattilassa ja anna seoksen kiehua ja sakeutua (noin 5-10min) keittoaika riippuu monesta tekijästä kuten kattilan materiaalista ja koosta. 

Laita valkosuklaa lämmön kestävään kulhoon ja kaada kinuski valkosuklaan päälle. Anna seoksen seistä noin 5min ja sekoittele sen jälkeen tasaiseksi.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti